Tradició «embotidora»

A principis del segle XVII, es va produir una massiva expulsió de moriscos a les zones de les actuals comarques de la Marina, la Safor i el Comtat per ordre del rei Felip III, en conseqüència El Regne de València va patir una pèrdua demogràfica importantísima, ja que els moriscos suposaven un 33% de la població total.
En resposta a aquesta situació, tingué lloc una repoblació, amb milers d’immigrants mallorquins. Desde la seua arribada, aquesta camada d’illencs ha anat simbiotitzant la seua cultura amb la dels territoris repoblats. És per això que en l’actualitat trobem diversos trets mallorquins en poblacions les esmentades comarques. Trobem trets de la llengua emprada (tant del lèxic com l’article salat), manifestacions festives que també se celebren a les illes però d’entre tots aquests destaca la gastronomia.
Els emigrants aportaren receptes de tot tipus de menjars que l’actualitat se segueixen preparant a les zones esmentades. Sens dubte, el més popular són els embotits. A Tàrbena (Marina Alta) preparen la seua sobrassada de la mateixa manera que els mallorquins (els quals, suposadament, fan la millor del món). Altres tipus d’embotit son la “bufa” o “poltrota” (cosina germana del camaiot mallorquí) i el “figatell” (elaborat amb fetge i magre de porc), molt populars arran d’aquestes comarques esdevenint un plat essencial tant a menjars familiars diaris com a sopars populars.
Així, aquests embotits són la prova viva de la repoblació no sols demogràfica sinó com cultural (i especialment, gastronòmica) mallorquina a terres valencianes.
poltrota Figatell
Poltrota                                                             Figatell

Bon profit!

Esta entrada fue publicada en historia, sociedad. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s