Consumits des de fa milers d’anys, els fruïts secs aporten grans beneficis per a la salut.
Els fruïts secs formen part de la nostra dieta des de temps antic. Nombrosos estudis han demostrat que consumir-ne s’associa a un risc més baix de tenir malalties cardiovasculars, hipertensió o diabetis. Aquests fruits, són aliments rics en fibra, proteïnes, greixos saludables, vitamines i minerals. Els greixos insaturats, disminueixen els nivells de colesterol i tenen efecte antiinflamatori. Són també font important d’antioxidants, especialment les nous, amb efecte preventiu de les malalties degeneratives i cròniques. A més, són font de magnesi, potassi, calci i ferro. En el grup de la fruita seca hi podem incloure nous, avellanes, ametlles, anacards, pinyons, nous de Brasil, festucs, nous de Macadàmia i pacanes d’entre molts altres.
El seu consum està indicat especialment en casos en què és necessari aportar molta energia en poc volum: esports de llarga durada, excursions o muntanyisme. Les més riques en ferro com: festucs, llavors de sèsam, pinyons, pipes de gira-sol. estan indicades en anèmies i situacions de més necessitat (embarassos, lactància, etc.). Per contra, les ametlles i avellanes es recomanen per a l’osteoporosi o la menopausa per ser riques en magnesi i calci.
Enriquir la dieta amb fruita seca no es tradueix en un augment del pes corporal. Es creu que això pot tenir relació amb el seu alt poder saciant i amb la capacitat de disminuir la velocitat del procés de digestió. L’ideal seria prendre’n entre 75 i 200 g a la setmana.
Ara que ja sabeu que arriba l’època d’exàmens… els fruïts secs poden ser un gran aliat per al cervell !!! 😉